Ако ползвате приспособление за носене на бебе от тип кенгуру или обмисляте покупка на такова може би тази статия е за вас. Поздравления за решението да носите детето си! Кенгуруто е наложен аксесоар, но дали съответства на съвременните разбирания за физиологично правилно развитие на бебето и малкото дете? Надявам се информацията по-долу да е полезна при избор на аксесоар за носене, съотвестващ на съвременните ергономични принципи.

baby bjorn type of carrier-cr

Каква е правилната позиция за носене на малко бебе?

Отговорът е прост – такава, каквато то би заело, докато го носите в прегръдките си.

 frog position2

Когато вдигаме децата, те инстинктивно заемат това положение – то съответства на тяхната физиология и анатомия.

frog position-s

Това, заедно с хватателния рефлекс говори, за това, че бебетата просто са създадени така, че майките им да ги носят на собствените си тела. Като пасващи си парченца пъзел.

Според медицината при бебетата ставата на бедрената кост заема идеално положение в ямката на таза, когато коленцата са по-високо от седалището (или поне на неговото ниво) образувайки буква М, а физиологията на бебето е такава, че гръбнакът е леко извит (-образно.

ergonomics-front-cr

Разтеглена буква М,образувана от долната част на тялото на бебето

ergonomics side small

С – образна извивка на гръбначния стълб

 

 

 

 

 

 

 

 

Това С-образно вътрешноутробно изкривяване на гръбначния стълб е физиологично и не изчезва веднага след раждането, напротив развива се в още по-голяма степен до S-образно в началото на прохождането, така че няма причина да се стремим към ‘изправяне’ на нормалното състояние на бебешкото гръбче.

И така положението към което е нужно да се стремим, когато носим бебетата си в приспособление за носене е: широко разтворени и сгънати в коленете крака, умерено превито гръбче вместо идеално право и лице, извърнато към възрастния.

Boba_Carrier-Soho-Nursing-r

Снимка: Boba Inc

ergonomical how to carry a child-bw

Снимка: Др Helain Spritz – ерготерапевт

Когато погледнем едно бебе, поставено в кенгуру ще забележим, че позицията му е далеч от оптимална.

 

babybjorn dangling-r

Снимка: реклама на BabyBjorn

  • Тежестта на детето се носи от тясното дъно на кенгуру-то тип ‘гащи’, което не осигурява добро позициониране на тазобедрената става.
  • Крачетата висят и нямат опора; Пречат на носещия при ходене
  • Тежестта на бебето не се носи от широка площ на материята, както е при слинговете и ергономичните раници (при тях се поема от цялата площ на гръбчето, седалището и отчасти бедрата)Baby bjorn 031-cr
  • Бебето не е изцяло долепено до тялото на носещия, съответно е лишено от необходимата опора; при малки бебета липсва опора за главичката

 

  • Когато се носи с лице напред няма добра опора за гръбнака и С-образната извивка не е спазена, а тежестта на детето пада върху слабините. Тази позиция е проблематична и за носещия, който е с изместен център на тежестта, и се опитва да компенсира висящото напред бебе. Това и тесните презрамки неминуемо водят до болки в гърба дори при кратко носене.

 

  • Носенето с лице напред освен с несвойнствена извивка на гръбчето и недостатъчна опора е често е свързано и с хиперстимулиране на бебето, то няма възможност да избягва пренатоварващи го стимули и не може да се ‘скрие’ от всичко, което се изпречва пред погледа му; Хиперстимулацията води до проблеми със съня и плачливо, лесно раздразнително бебе
Кенгуру вляво и ергономична носилка вдясно

Кенгуру вляво и ергономична носилка вдясно

Какво е по-различно при ергономичните раници?

ergonomics

Ергономичната раница е пособие за носене на бебе, което съблюдава правилното физиологично позициониране и е съобразено с принципите на ергономия. Тежестта се разпределя равномерно, което води до ‘изчезване’ на теглото на бебето – то сякаш олеква. Раницата се поставя интуитивно и от начинаещи и рискът от погрешно поставяне е минимален.

 

Кенгуру от ляво и ергономична раница от дясно

Кенгуру вляво и ергономична раница вдясно; Източник: hipdysplasia.org

При ергономичната раница:

1. Дъното е широко = оптимална позиция за тазобедрената става като крачетата и дупето образуват разтеглена буква М

2. Дава добра опора за гръбчето, при което е запазена физиологичната извивка, в ( – образна форма

3. Тежестта на детето не се носи от дъното, а главно от материята на гърба на бебето, както и обхващащото широко седалището и бедрата му пособие за носене.

4. Коланът на ханша е широк и подплатен, с извивка, която се напасва по тялото на носещия и така основната тежест се поема от ханша, вместо от раменете – значително облекчаващо за гърба.

5. Реномираните марки ергономични раници са сертифицирани и одобрени като ‘здравословни за тазобедрените стави’, нерядко могат дори да са част от профилактиката и/или рехабилитация при проблеми с опорно-двигателния апарат (по медицинска преценка)

5. Слага се бързо и лесно от носещия, дори без предварителен опит; рискът от погрешно позициониране на бебето е нисък

6. Бебето може да вижда около себе си (в страни от носещия), но може да обърне и глава и към родителя си, и да я положи на него, така че да избягва прекалено стимулиране. По-големите деца могат да бъдат носени на гръб, при което виждат в посока на движението, като се предполага че нервната им система е по-зряла.

7. Ако бебето заспи, качулката може да се използва за допълнителна опора на главичката, така че тя да не се клатушка при движение.

8. С ергономична раница можете да носите дори 20килограмово дете (стига и двамата да искате и да сте свиквали постепенно с тежестта) и това е придобивка с дълъг срок на употреба

tst_toddler comp500x500

* с изключение на 4. и 5. е валидно и за слинговете, които са отлично помощно средство при добро поставяне

 

Не съдим родители, избрали да носят децата си по какъвто и да е начин и с каквото и да е приспособление.

И все пак смятаме, че информацията за правилно физиологично позициониране би била полезна за вас, ваши познати и някое носено в кенгуру бебе.

Източници:

http://hipdysplasia.org/

http://helaineshpritz.com/

www.slingokonsultant.ru

www.didymos.org

www.boba.com

д-р Уилям Сиърз; д-р Евелин Киркилионис; проф. д-р Шелбергер