От Isara ни изпратиха новото си покривало за да споделим впечатления. Малко завиждам на тази от вас, която ще го спечели след публикуването на този пост. В края ще намерите видео представяне. Проверете тази публикация малко по-късно, когато ще добавя повече снимки от употребата с нашата дъщеря (на година и половина).

Isara Clever покривалото е създадено с цел да е иновативно и с лесна употреба, а използваните материи и изработката на пръв поглед и усещане са доста приятни.

Ние получихме поривалото от мериносова вълна. Първите впечатления са колко е леко И меко! Аз съм голям фен на вълната, а мерино вълната ми е направо слабост и тук ме уцелиха. Обожавам свойствата на мерино – всички дрехи от тази материя, които използваме семейно са леки, с малък обем, НО топлят много повече от например памучни с много по-голяма тежест и обем. Прекрасни свойства за терморегулация, облъскват влагата и мръсотията – вълнените дрехи главно се проветряват, а се перат само при по-силно замърсяване. По-леки зацапвания остават на повърхността на ‘замъхването’ и е достатъчно да бъдат изтупани или с ръка да отсраните само зацапаното, рядко има нужда от препарати за целта – освен ако разбира се детето не е обърнало филия с лютеница или нещо подобно върху себе си или върху вас!

Та, това покривало е много леко, претеглих го, тъй като не тежеше повече от шала ми  – 460гр. Чудесно! Не е обемно и изглежда добре, спокойно мога да го нося към дрехи от гардероба си без да се чувствам сякаш съм метнала нещо несвойнствено върху себе си.

Тестваме го с Елия – на година и половина през един мартенски ден, в който се събудихме в заснежена София, после стана умерено време, а се прибрахме под дъжда. Покривалото я обхваща спокойно, като остава аванс в долната част, където затягам ластика, така че да обгърна крачетата и да задържим общата ни топлина при нас. Стеснявам малко и яката (с ластик), въпреки че не се налага задължително. При по-малко бебе обаче си представям, че ще е нужно повече затягане на ластика на яката, така че да не покрива главичката и да имате добра видимост към детето.

Тествах 3 начина на закачане – захващане за презрамките на раницата, ‘престилка’ и начин, наречен ‘on the go’ в инструкциите, подходящ и за носене на гръб.

Захващането за презрамките на раницата се случва много лесно и въпреки, че раницата не е Isara няма проблем. Покривалото идва достатъчно високо за да покрие достатъчно Елия. В зависимост от носилката и размера бебе, който носите – има възможност да бъде захванато и по-високо по протежение на презрамката (при носене с раница) и би покрило повече от детето (виж видео). Аз нямах нужда от повече покритие и го захванах в основата на презрамките. Този начин позволява да махате и слагате раницата с вече закачено за нея покривало. Ако носите със слинг трябва да проверите дали начина на връзване ще позвили захващане за ‘презрамки’. Или използвайте някой от другите начини.

Престилка – премятате късата лента през глава, а дългата връзвате на гърба си. Много лесно за изпълняване. На мен лентата за през глава ми идва малко дълга с моя начин на носене на бебе и закопчавам копчетата така че да я скъсят. Това работи, въпреки че естетически изглежда малко странно от едната страна да има висящ свободен край. Може да бъде закопчан обаче към едно от свободно оставащите тик-так копчета ако не ползвате качулка към покривалото (като мен). Престилката е лесен начин, но някак не ми е любим, поради усещането, че имам нещо на врата си.

Начин на поставяне ‘on the go’ – това е първият начин, който ще ме видите да използвам във видеото. Може да бъде използван и за носено на гръб бебе, както и със слинг и всякакви други носилки, тъй като не се закача за носилката. Лесно поставяне, лесно се регулира на каква височина да дойде покривалото – в зависимост от детето и начина на бебеносене. Затегнете повече панделката, която връзвате и покривалото ще се вдигне по-високо, при по-отпуснат възел ще е по-ниско. Този начин и закрепването към презрамките на раницата за мен бяха много удобни. Недостатък на този начин, за разлика от закрепване към раницата би бил ако върху покривалото имате яке или друга връхна дреха. Ако в един момент искате да махнете покривалото ще ви е по-трудно да го  направите без да се съблечете, тъй като ръцете се пъхат в лентите на покривалото (сякаш са ръкави). Не е невъзможно обаче – можете да развържете панделката зад гърба си и да издърпате освободените краища. Просто с ‘престилка’ или ‘към носилката’ такъв казус няма. Ако обаче покривалото е върху дрехите ви такъв казус няма и за мен това би бил предпочитания начин.

Кръстосване – признавам си, този метод не го изпробвах. Описан е в инструкциите и сигурно също ще има почитатели, особено сред носещите със слинг. Просто за мен останалите методи покриха всички възникнали нужди и не стигнах до него.

А ето и видеото, в което Елия се опитва всячески да вземе думата. И малко пръсти пред обектива.