Един от честите въпроси с приближаване на лятото е каква раница е подходящо да се избере, така че употребата и да бъде възможна и през лятото или ‘раница с мрежа или без’. Ще разгледаме комфорта на бебеносене през лятото по-подробно в две статии.

В тази първа част сме ви подготвили превод на тест с FLIR камера (инфрачервена камера за термални изображения), който Iris Bozic е направила и публикувала на Nosjenebeba

Текстът по-долу е превод на публикувания от Ирис Божич тест с раници Ergobaby Adapt и Adapt Cool Air Mesh, както и Baby Tula Free to grow и Free to grow Coast т.е класически вариант от памучен канвас и съответния мрежест модел.

Тест: Носилки с мрежест панел
Често срещан въпрос през летните месеци е коя носилика е най-прохладна.
Раниците с мрежест панел са много популярни, но в същото време предизвикват недоверие и скептицизъм тъй като самата мрежа е направена от изкуствена материя.
Наистина ли са по-проветливи или това е просто маркетингов трик?
Реших да проверя.

*Взех за сравнение Baby Tula Free-to-Grow (горе в ляво, десен Mystic Meadow ), Ergoababy Adapt Cool Air Mesh (горе в дясно, десен Pearl Gray), Ergobaby Adapt (долу в ляво, десен Azure Blue) и Baby Tula Free-To-Grow Coast (долу в дясно, десен Moood).*

Всеки тест се нуждае от контролирана среда и отстраняване на всички фактори, които може да повлияят на крайния резултат. Разбира се, необходим е и точен измервателен уред.

*Първоначалната ми идея беше да се разходя с всяка носилка за един час, след което да снимам и сравня потните петна по блузата ми.*
Методът:
С всяка от четирите раници сложих бебето вътре и направих термална снимка в рамките на половин минута. След точно десет минути направих още една снимка. Бяхме вкъщи, на стабилно поддържани 25 градуса.
Правих двайсет минутни паузи между различните носилки. Бебето беше облечено с многократна пелена и памучен потник, а аз с памучна тениска с къси ръкави.
Снимах с прецизна FLIR Thermovision камера.
Резултатите.
„Обикновената“ Ergobaby Adapt: След само 10 минути температурата измерена от повърхността на панела скочи от 25.3ºC на 33.2ºC!

* „Обикновената“ Ergobaby Adapt (от ляво на дясно) : След само 10 минути, температурата скочи от 25.3ºC на 33.2ºC!*

След около 20 минутна пауза, повторих същата процедура с мрежеста лятна версия на същата носилка. Резултатът беше много интересен и неочакван. За десет минути почти нищо не се промени! Температурата се покачи с малко под градус в областта точно над колана, където няма мрежа, а обикновен плат.

*Ergobaby с 3D mesh(от ляво на дясно) : За десет минути почти нищо не се промени!

Въпреки че на пръв поглед мрежата оставя впечатление за нещо изкуствено, 3D mesh на Ergobaby действително има охлаждащ ефект. Дали по-меката и плътна мрежа на Tula Coast ще даде подобни резултати?

*Подобната на пчелна пита на Ergobaby mesh (в ляво) и по-меката и наподобяваща мрежа Tula Coast mesh (в дясно) *
Очаквах „обикновеният“ панел на Tula Free-To-Grow да се загрее колкото този на Ergobaby Adapt. За щастие грешах. Температурата се повиши само с половин градус в горната част на панела и с цял градус в долната, защото моето слънце явно беше напълнило пелената.

*Baby Tula Free-To-Grow (от ляво на дясно) : Температурата се повиши само с половин градус в горната част на панела и с цял градус в долната, защото моето слънце беше напълноло пелената (ляво) *
Тъй като „обикновената“ Tula ме изненада толкова приятно, очаквах, че мрежестият панел ще покаже подобни или съвсем малко по-добри резултати. За моя изненада в рамките на десет минути температурата се понижи (!) с половин градус, но по времето, когато беше направена втората снимка, синът ми огладня и трябваше да го накърмя в раницата.

*Tula FTG COAST (от ляво на дясно): За моя изненада за десет минути температурата се понижи с половин градус! На дясната снимка кърмя сина ми*
Видимо е, че за 5 минути, кърменето повиши температурата с градус и половина. Трябва да се има предвид, че това е физическа активност, която затопля както носеното бебе, така и носещия.
Други фактори, които повишават температурата са: държенето на ръка върху панела; носенето на дрехи от изкуствени материи; повишената физическа активност; пряката слънчева светлина, която загрява панела; лошата вентилация.

*Ръка поставена върху панела влияе на температурата: отпечатъкът от ръка е видим (в ляво). Явно е, че физическа активност като кърменето ( в дясно), повишава температурата с 1.5 ºC в рамките на 5 минути.*
Всички тези измервания на повърхността, отразяват въздушността и термалната проводимост на материите. Така че, в носилка с мрежест панел, без съмнение бебето се чувства по-комфортно в горещ ден. От друга страна, температурата между носещия и бебето не се променя значително с различните тествани носилки.

Трябва да изтъкна, че тъй като нашето тяло е по-голямо, то ще абсорбира част от топлината на бебето и ще го охлади, ако бебето започне да се затопля заради материала на носилката. Поради тази причина, с определени носилки, оставаме с чувството, че много се загряваме изведнъж, въпреки че току що сме поставили носилката. (Нашите тела не могат ефективно да поемат топлината на бебето, ако сме облечени в синтетични материи или ако сме с няколко слоя дрехи! Бел. ред: Или ако самите ние сме с по-висока температура.)
(внимание за боледуващи деца с повишена температура: ! Ако сте решили да понижите температурата на бебето чрез метода кожа-до-кожа е нужно да се съблечете от кръста нагоре и детето трябва да е само по пелена. Ако температурата приближи 39ºC медицинските специалисти съветват да се използва медикамент, както и да се свържете с вашия лекар!)

*Измервания на температурата между двете тела, непосредствено след носене в стандартно Ergobaby Adapt (в ляво) и Ergobaby Adapt Mesh (в дясно). Температурата е еднаква.*