Бебе, което изисква физически контакт, полюшване и движение почти постоянно?

Ръце, които вече изнемогват от разнасяне на малкото създание?

Носталгия по приключения и чувството на свобода, което дава едно пътешествие, немислимо за момента с бебе на ръце?

Не сте се сблъскали с феномен, а и явно не сте случили на бебе-изключение, потвърждаващо правилото. Бебета изпитват нужда да бъдат носени и да усещат близостта на човек, който им дава грижа и любов. Движението и вибрациите на топлото тяло им вдъхва сигурност спокойствие. Може би и вие изпитвате носталгията по бременното коремче и чувството да си едно цяло с бебчето, но за малкото човече допирът до мама носи истинско блаженство, силен е стремежът му да са отново неразделни, както преди раждането. Мама е почти като продължение на тялото на малкото телце и двамата са като срастнали.

Разбира се, инстинктите за оцеляване на бебетата им подсказват, че да са близо до хората, които най-много ги обичат е тяхната гаранция, а широкото, специално подбрано детско легло често ги хвърля в паника – сякаш е бездънна яма, в която могат да пропаднат.

А когато мама се грижи и за друго дете, трябва да приготви обяд, да напазарува, да отскочи до някоя чевръста институция без капка бюрократични спънки, с татко са планирали разведряващо пътешествие или просто изпитва затруднения ежедневно да се придвижва с тромава количка по родните лунни пейзажи?!

На помощ идва бебеносенето!

Слинг, ергономична раница, мей тай и въобще всякакви начини на носене в съответствие с ергономичните принципи са препоръчителни.

Ергономична раница Boba

Ергономична раница при носене на гръб

С помощта на ергономичните носилки за носене на бебе мама ползва свободно ръцте си, спокойна е за своето бебе, то е точно там – на една целувка разстояние, а малкото същество се чувства на сигурно място до майчината гръд и с любопитство наблюдава околния свят и всичко, което тя върши.

Внимавайте, съществува реална опасност от пристрастяване, с бебе до сърцето и свобода на движението светът наистина става по-друг!

Ето някои ползи на бебеносенето без претенции за изчерпателност:

  • Свобода  – да сте заедно с бебето и едновременно с това да изършвате любими или належащи дейности е свобода, която всеки родител би оценил. Ако водите по-активен начин на живот, носенето на бебето ще ви позволи да запазите до голяма степен подвижността и разнообразието и след появата на малкото човече.
  • Щастливо и сигурно – Когато носите бебето то е щастливо, чувства се защитено и обгрижвано. Това прави и мама и татко щастливи. Споделяте гледки и случки с мъничето, някак естествено е да му говорите и обяснявате какво се случва около вас, а то ви ‘отговаря’, това е началото на първата съвместна комуникация. Бебето се чувства сигурно при вашата близост и с по-голяма готовност приветства нови места, случки и хора. (по-охотно приема нови места, случки, хора)
  • Полезно и практично – Носенето на бебето много улеснява ежедневието. Можете да продължите с много от дейностите си – да играете с по-големите деца, да пазарувате, да приготвите обяд/вечеря, докато държите бебето близо до себе си. За детето е стимулиращо и обогатяващо да участва в разнообразното ежедневието на родителите си, така то учи ‘от първа ръка’. А Вие ще се чувствате по-сигурни и по-малко ограничени, тъй като и бебето ще се чувства удобно – на топло и сигурно.
  • Удобство – много по-удобно е придвижването, в сравнение с маневрирането с количка или носене на бебе в кошче за кола.  Родителят е много по-мобилен и обикновено може да носи комфортно дори по-тежко поотраснало дете. Стига носилката да е ергономична и да е поставена по правилния начин удобството на бебето също е осигурено. Слинговете и ергономичните раници могат лесно да се сгънат и да се приберат в чанта и повечето позволяват машинно пране при зацапване.
  • Улеснява кърменето – много ергономични раници и слингове предлагат лично пространство за дискретно кърмене. Ще можете веднага да се погрижите за нуждите на бебето, още при първите сигнали, които то подава – преди да се е разстроило. Ако детето Ви суче дълго не е нужно да прекарвате цялото това време ‘залепени’ за дивана.
  • При неразположения – ако бебето Ви страда от рефлукс, ‘колики’ или газове след хранене, носенето в изправена позиция ще намали дискомфорта и ще подпомогне преминаването на газовете, а с това и на неразположението. Някои бебета са по-чувствителни и заспиват по-трудно в периода на никнене на зъбки – с носенето те ще се чувстват обгрижени и успокоени, докато ги полюшвате близо до себе си.

Но не само новородените имат нужда от носене. Поотраснали деца също могат да бъдат комфортно носени, с правилното приспособление след като силите им попривършат, както и когато е време за дрямка, а сте далеч от вкъщи или просто се налага да свършите нещо, докато малкия палавник е приласкан на сигурно и приятно място – до сърцето на мама.

Бележка:

Носене на бебе в кенгуру не е препоръчително. Кенгуру е помощно средство за носене на бебе най-често под 9кг в почти изправена поза, като дъното на този аксесоар напомня кройката на гащи. За разлика от широката седалка на ергономичните носилки, поддържаща подрастващата опорно-двигателна система  в благоприятна позиция в кенгуру бебето сякаш ‘виси’.

Ще обърнем внимание на кенгуру-носилките в последващ пост, тъй като неоснователно са станали нарицателно при помощните средства за носене на бебе, въпреки че съществуват далеч по-удобни и добри към бебето опции.

 

За автора: Мирослава Филипова  – консултант по бебеносене и дула.

Има син, роден през 2011г, отглеждан по принципите на хармоничното и партньорско родителство, който продължава да бъде носен от мама, когато желае или е нужно и така се придвижват през девет планини в десета. Привърженик на естествени, природосъобразни решения за бебето и малкото дете и хармонични подходи при възпитанието на децата.  Обучител при подготовка за раждане и дула в процес на сертификация, основател на www.roshavo.com – аксесоари за бебеносене и хармонично родителство и фейсбук група  Рошаво